? ??????????????Spongebob? ????? ?? ???Rating: 4.4 (48 Ratings)??941 Grabs Today. 14833 Total Grabs. ?????
?Preview?? | ??Get the Code?? ?? ???????????????????????????Smokeing Weed? ????? ?? ???Rating: 4.5 (26 Ratings)??783 Grabs Today. 13522 Total Grabs. ??????Preview?? | ??Get the Cod BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS ?

Thursday, March 11, 2010

Al -Fatihah....


Dunia Islam digegarkan dengan berita kematian mengejut tokoh intelektual terkenal, Syeikhul Azhar, Prof Dr. Sayyid Tantawi.
Sheikhul al Azhar, al Imam Prof.Dr Mohamed Sayyid at Tantawi meninggal dunia pada pagi Rabu di Arab Saudi akibat serangan jantung yang begitu kritikal, di waktu usianya menjangkau 82 tahun.
Serangan mengejut telah menimpa Sheikhul Azhar sepanjang keberadaan beliau di Lapangan Terbang al Malik Khaled Antarabangsa, Riyadh untuk melakukan perjalanan pulang ke Kaherah. Ketika Allahyarham berangkat segera menuju ke hospital beliau telahpun menghembuskan nafasnya yang terakhir.
Allahyarham dijangka akan dikebumikankan di perkuburan Baqi’ al-Gharqad berhampiran Masjid An-Nabawi dan maqam Baginda sallallahu alaihi wasallam di Madinah al-Rasul sallallahu alaihi wasallam.
Allahyarham dilaporkan sedang berada dalam sesi lawatan rasmi menemui wakil Kerajaan Saudi untuk menghadiri Majlis Penganugerahan Raja Faisal kepada beliau berikutan khidmatnya kepada Islam di mana Allahyarham termasuk salah seorang penerima anugerah tersebut pada tahun ini.
Allahyarham yang juga merupakan Sheikhul Azhar, lahir pada 28 Oktober 1928 di sebuah desa Salim As-Syarqiyyah berpusat di daerah Tama, Soohaj. Beliau telah belajar dan menghafaz al Quran di Kota Iskandariah.
Allahyarham menerima gelaran doktor dalam ilmu hadith dan tafsir pada tahun 1966 dengan pangkat kepujian (mumtaz), kemudiannya bekerja sebagai pensyarah di Fakulti Usuluddin, dan seterusnya ditugaskan di negara Republik Arab Libya selama 4 tahun. Selepas itu, beliau dilantik sebagai dekan bagi Pengajian Pasca-sarjana Universiti Islam di Madinah.
Kemudian Prof.Dr Mohamed Sayyid Tantawi dipilih menjadi Mufti Kerajaan Mesir pada tanggal 28 Oktober 1986, dan menduduki menduduki jawatan tersebut sehingga beliau dilantik menjadi Sheikhul Al-Azhar pada tahun 1996.
Allahyarham juga merupakan salah seorang ilmuan Al-Azhar yang tersohor yang begitu sarat dengan pengalaman ilmu pengetahuannya, terutamanya dalam bidang tafsir.
Walau bagaimanapun, di sana ada pendirian-pendirian beliau mengenai isu politik yang tidak disepakati dasarnya, ini kerana perkara politik lebih mendominasi praktikal dan saintifik dalam kehidupannya. Moga-moga Syaikhuna ditempatkan bersama para Anbiya’, Auliya’, Syuhada’ dan Solihin di sisi Allah taala kelak.
Al-Fatihah buat Syaikhuna al-Allamah Syaikhul Akbar Dr Muhammad Sayyid Tantawi rahimahullah.

5 ulasan:

nabilah_2908 said...

Alfatihah....

adyhollowgurlz said...

alfatihah..
semoga di cucuri rahmat

dmx said...

Too...
nabilah...
amen...
moga doa...
kita ini....
diaminkan...bsma2 org briman

dira...
amen....
dgn doa ini...
moga kite trmasuk org soleh

aYu said...

alfatihah~
moga tegolong2 dalam golongan orang beriman~

damaiinx said...

too..
ayu...
alhamdulillah ...
insyallah...
moga ade kberkatan...amen